“Creativiteit betekent: niet kopiëren”, zo luidt het motto van topkok Ferran Adrià. De film onderzoekt wat dat betekent voor hem en zijn team, het kloppend hart van restaurant El Bulli. In het proces van een eerste experiment tot het uiteindelijke gerecht wordt ieder ingrediënt opnieuw bekeken. Welk nieuw product is er te maken met zoete aardappel? Smaak en textuur worden systematisch geanalyseerd: door te koken, roosteren, bakken, stomen – vacuüm zuigen, opbollen, vriesdrogen – en vervolgens te proeven. Het experimenteren wordt serieus genomen: naast alle kookgerei staat een laptop op het aanrecht, om de geslaagde en de mislukte ideeën bij te houden. En dan is het ineens tijd om het restaurant, dat zes maanden dicht is geweest, te heropenen. 35 nieuwe koks worden aan het werk gezet terwijl chef Adrià nog de laatste hand legt aan de nieuwe gerechten, die op de eerste avond al worden geserveerd. Hier wordt besloten welke vulling er in de ravioli moet, welke pasta er desintegreert bij contact met water en waar de ijsblokjes bij moeten: bij de minisinaasappels of de vacuüm champignons in hazelnotenolie. Bij El Bulli gaat het erom dat je iets voelt, iets ervaart. In de woorden van Adrià: "Hoe meer verwarring, hoe beter."
details El Bulli: Cooking in Progress
1kijkwijzer El Bulli: Cooking in Progress
1IMDb El Bulli: Cooking in Progress
cast & crew El Bulli: Cooking in Progress
regisseur
Gereon Wetzel
acteurs
Ferran Adrià, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Eugeni de Diego en Aitor Lozano
scenario
Gereon Wetzel
producenten
Westdeutscher Rundfunk (WDR), BKM, Bayerischer Rundfunk (BR), FFF Bayern, Kuratorium Junger Deutscher Film en if... Productions
details El Bulli: Cooking in Progress
in première op
31-08-2011
genre
documentaire
jaar
2010
speelduur
108 minuten